Utkast: Okt. 17, 2010

Söndag eftermiddag. Jag sitter på ett café med Xiao Yue och dricker café au lait. Som så många gånger förr. Detta har blivit vårt andra, eller tredje, kanske fjärde hem förutom vår lägenhet i Drakträdgården. Det är fint att kunna ha platser som den här att komma tillbaka till, en plats där man kan känna sig hemma i allt det här när man virar halsduken tätare runt kroppen och smuttar på sitt kaffe. Det doftar av kanel och vaniljthé, pasta och ugnsbakad aubergine. I timtal kan vi sitta här och plugga kinesiska, diskutera konst eller bara titta på folket som passerar på gatan nedanför. Ur högtalarna strömmar Chet Baker, jazz eller smalare asiatiska instrumentala band.
Bortsett studierna på galleriet och de korta visiterna i lägenheten då vi fyller våra väskor med anteckningsböcker och blyerts är vi sällan hemma. Från sovrumsfönstren kan man se hela staden leva och andas utanför, i dimma, regn eller solsken. Ibland firar vi födelsedagar, fikar eller äter middag med våra kinesiska, jamaicanska, afrikanska, japanska, koreanska, thailändska eller polska vänner. Det är trevligt och sällskapet är fantastiskt. Vi går på konserter, exhibition openings, spelar biljard och besöker små dekadenta barer. På helgerna spelar våra afrikanska vänner i Green Lake Park. Rytmerna från bongo och kongastrummor fortplantar sig genom bebyggelsen och över sjön i skymningen, människor samlas i mörkret kring musikerna strax under de blinkande linjerna av neon. En del dansar medan de flesta stirrar hänfört på de mörkhyade männens händer som rör sig över instrumenten likt vågorna hos en ocean.
Faktiskt, för att vara helt ärlig och koncis, är det allra mesta här fullkomligt ojämförbart med tillvaron i Sverige.

ovanför molnen

En höst för länge sedan längtade jag mig långt bort från allt. Bakom sjalar och melankolisk 90-talsmusik drömde själen om platser bortom ångesten och kraven och illusioner lika flyktiga som de fallande lövens outgrundliga rörelser, utgjorde timmar, dagar, månader. Jag längtade desperat den där tiden och kanske glömde jag till och med bort att leva.

Vi sitter i en buss påväg till en bergsby strax under molnen. Vi klättrar uppför branterna av röd jord och höga träd. Genom det öppna fönstret de viskande pilträden, de trollska skogarna, de forsande bäckarna och floderna. Molnen som seglar i höjd med de uråldriga bergsmassiven, sveper över skogarna som tunga vita skuggor. De blå silkesgardinerna fladdrar i vinden. Vi lyssnar på Kent och dricker lemonjuice i baksätet. Jocke Berg sjunger om socker, regn och vindspel. Jag känner mig fri och hel.
Att landa.
När vi kommer fram vet jag redan innan minibussens dörrar hunnit öppnas att jag kommer att älska den här platsen. Månljuset överröstar mörkret, floden brusar under stadens många broar. Det doftar av skog och stall. Vi vandrar över de gamla kullerstensgatorna genom gränderna mot vårt hotell någonstans bakom pilträd och tunga träportar. Innergården är fylld av bambu och bonsai. Citronfjärilar flyger stillsamt över kinesiskt porslin och nedsuttna korgstolar. Jag hör rosorna, vindspelen och palmbladen och på något märkligt sätt känns allt det här som att komma hem.
På kvällen håller vi en mindre spelning på en liten bar på andra sidan floden. I taket hänger lampor tillverkade av minoritetsfolken, stora tygstycken, fransar i rött och svart. Golvet är täckt av mattor och låga sittmöbler översållade av bohemiska kuddar. En av väggarna i lokalen saknas. De som inte bär pälsmössa dricker Jameson eller Tsingtao för att hålla värmen i natten. Vi sjunger folksånger för den kinesiska publiken, musik som de förmodligen aldrig hört förut. Det känns lite galet att stå där och uttrycka känslor och kärlekstragik på ett för dom helt främmande språk, men samtidigt fantastiskt att musiken i sin form och volym är så rotlös och portabel.
Jag minns när jag upplevde den är känslan en gång. Det var i Thailand vintern 2004, strax före tsunamin. Vi hade tagit in på ett hotell i Khao Lak bara ett tjugotal meter från stranden. Jag trodde att jag hade hittat hem men bara några få dagar senare spolades hela hotellet och större delen av staden bort. Jag glömmer aldrig den resan.
Det här är en sådan plats. En okänd del av världen dit människor färdas för att försvinna bakom verkligheten. En drömmares Atlantis. Hit kommer konstnärer, fotografer och tecknare för att fylla lungorna med vilda motiv, dammet av fossil historia. Och det resande folkets fötter fastnar mellan kullerstenarna här. Till och med de mest rastlösa upptäckarna verkar finna ett lugn, en trygghet i det lilla i det stora. Jag undrar vart vi reser, tar oss och beger oss, var vi flyr för att lämna eller stanna, vad vi gör med våra hamnar.
Ge mig nåt som känns -
Vi sjunger de sista raderna av Rosor och Palmblad i eftermiddagssolen i den där bussen. Du frågar mig om jag någonsin använt de där orden förut. Nu när vi sjunger dom känns de så krampaktigt desperata, det finns en våldsam och alltför välkänd ambivalens i de där raderna, men så många gånger jag känt just sådär. Den där kluvenheten som skavt hårt och länge mot ryggraden. Jag svarar "många gånger", kanske till och med alldeles för många, men det spelar egentligen ingen roll nu.
Landskapet öppnar sig under oss. Majsfälten, floderna, bergen och de vidsträckta slätterna breder ut sig nedanför. Vi ser tempel, pagodor, ris och bönder i höstsolens motljus och du ler mot mig i eftermiddagssolen för jag vet hur du känner -
I min ryggsäck spinner kompassnålen, pendlar långsamt mellan äkta och falsk. (Mellan sanning och lögn.) Och här ligger världen oförstörd framför våra skoskavda fötter.

YY/

Notblad, en kinesisk musiker och utsikten från vår balkong. En liten del av livet just nu.

håller andan, håller händer

Från en takterrass på tolfte våningen blickar vi ut över staden. Det har regnat i flera dagar men vinden som nu blåser över skyskraporna bär doften av hav och kust. Jag känner mig hemma igen.
Vi vandrar omkring över betongplattorna, utforskar utsikten, byggnaderna och bergsmassiven ur olika perspektiv. Jag bär hatt och fotograferar. Xiao Yue spelar 747 på min stålsträngade gitarr. Så lätt att fångas av pulsen som rytmiskt skyndar genom staden oavsett folkets stundande hjärtslag, att fastna i samma tempo som det motoriska regelbundna. Men vi är konstnärer, eskapister. Att undvika att fastna i ett mönster -
Ibland upptäcker man sig själv i ett ögonblick som förändrar hela den här musikaliska formeln. Plötsligt hamnar man liksom utanför allt det där omgivande verklighetsbruset. Vi blickar ut över staden och andas och tänker nog att livet är vackert ibland. Att detta nog är en sån där stund som många skulle kalla religiös eller helig, om man tror på sånt. Regnmolnen lättar och glider sakta iväg österut. Så långt man kan se härifrån, och ändå, så otroligt lite man egentligen uppfattar. Det handlar om perception, om att se och inhalera en liten del av den oändliga mänskligheten.
Och här står vi, beskådar livet från ovan som hökar eller änglar. Det är obeskrivligt och lite magiskt, som en vy från ett luftslott.

life outside the borders

Reflektioner -
Spegelbilder i blanka ytor. Två veckor har gått sedan vi lämnade Sverige och jag saknar redan doften av havet. Vi reser till en sjö utanför Kunming över en helg. Det är en av de vackraste platser jag någonsin varit på. Luften är ren och ljum, vattnet är klart och morgondimmorna som vita spökslöjor över vattenytan. Längs strandkanten vandrar lokalbefolkningen i swimming suits och rishattar. Kvinnorna säljer smycken och frukt under pilträden, männen och bönderna torkar majs och chili längs med de krokiga landsvägarna. Fiskarna återvänder till byhamnarna i sina gondolliknande båtar i soluppgången, deras nät är fulla med levande marina varelser. Här skiljer sig livet så otroligt mycket från det i staden, folkmyllret, den aldrig sinande strömmen av neon och publicitet. Här är mycket fortfarande synonymt med ursprung och historia och dessa fossila fotspår får vi bevittna i makroperspektiv. Snäckorna på stranden, vindspelen på restaurangerna, åsnorna och de många nytvättade lakanen på tvättställningarna utanför husen.
Tecken -
Detta obegripliga alfabet börjar anta en alltmer logisk form. Människorna vi möter är otroligt givmilda i sitt språk och vi lär oss nya ord och meningar varje gång vi möter en främmande person. Att lära sig ett nytt språk ger perspektiv på väldigt mycket mer än ord och grammatik, inte minst i det egna modersmålet.
Att ifrågasätta -
Hur kom jag hit? Hur hamnade jag på andra sidan jorden? Jag tror att det ibland handlar om att släppa kontrollen, om att tänka med hjärta istället för hjärna. Det handlar om att ta en risk, en chans, som både kan föröda eller berika. Men mest av allt handlar det om att se möjligheterna, det stora i det lilla.

zhong guo


Tillbaka i Kina.

RSS 2.0